<< Terug naar overzicht

Terugblik 2014

29-12-2014

Op het moment dat ik deze terugblik schrijf, bestaat Trailz 043 iets meer dan 2 jaar. En dat tweede jaar was zondermeer een periode van hoogtepunten!

Het eerste hoogtepunt van het jaar was de nieuwjaars-BBQ bij Chalet Bergrust op 18 januari. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de sterke verhalen van het afgelopen seizoen nog eens uit de kast getrokken – dat is toch altijd gezellig?

 

In maart ging Fiets-Fit van start, een cursus voor beginnende mountainbikers. Onder leiding van Ben van Baardwijk, Sandra Brouwer en Michel Romen werd een groep beginnende en lichtgevorderde mountainbikers gedurende 6 clinics wegwijs gemaakt op de mountainbike. Een schitterende tocht door de Voerstreek was de perfecte afsluiting van de cursus.

 

In april vond de eerste ledenvergadering van het jaar plaats. Een grote opkomst en een nog grotere agenda zorgden voor een goed gevuld avondprogramma, waarbij veel zaken die binnen de vereniging leven werden besproken.

 

Ook vonden er dit voorjaar enkele jeugdactiviteiten voor Maastricht Sport plaats. Zo hebben we voor een activiteit de pumptrack van stal gehaald en bij de Geusselt opgebouwd, tot groot genoegen van de deelnemende kids.

 

In mei gingen de MTB-Kids van start – de jeugdafdeling van Trailz 043. Tijdens tweewekelijkse clinics wordt er door een kleine groep enthousiaste instructeurs lesgegeven aan de jongste generatie shredders.

 

En ook de groep instructeurs krijgt les: Eind mei zijn Rinus de Veth, Olaf Donners, Mohsin van Basten Batenburg en Michel Romen begonnen aan de MTB3 instructeursopleiding van de NTFU. Het blijkt een intensief opleidingstraject met praktijkdagen in Noord-Brabant en een pak huiswerk voor bij de open haard. Er zijn bij het uitkomen van dit jaarverslag nog 2 weken te gaan; fingers crossed dus!

 

Tijdens het laatste weekend van mei (of het eerste van juni) gaat een flinke delegatie van Trailz 043 op avontuur in de Vogezen. Xavier Geurten en Robbert Ederer zochten en vonden voor deze trip een geschikte uitvalsbasis in La Bresse. En een avontuur werd het: zon, regen, kilometers en hoogtemeters waren er in overvloed. De herinneringen zullen nog lang blijven hangen… En helpen bij het plannen van de volgende trip.

 

Op 5 juli was het dan zover: de tweede editie van de Ronde van Wolder. Omdat wij ons nu eenmaal graag onderscheiden van de wielrenners, hebben we het evenement omgedoopt tot Wolder Off Road 2014. Dit jaar probeerden we een nieuw concept uit, waarbij deelnemers en groupe werden begeleid. Dat bespaarde ons het arbeidsintensieve uitpijlen en verregaande vergunningaanvragen, en maakte een persoonlijke en maatgesneden tocht mogelijk. Het concept werd zowel bij de toertocht als bij de Enduro Challenge positief ontvangen, al waren er ook de nodige verbeterpunten. Die nemen we mee naar een eventueel vervolg volgend jaar. We mogen desalniettemin met trots en tevredenheid terugkijken op WOR 2014: dat een evenement met zo weinig voorbereidingstijd en 0 sponsorinkomsten toch ‘loopt’, spreekt boekdelen over de inzet van de mensen die erbij betrokken waren. Een schitterende team effort!

 

Tijdens de zomerstop heeft het bestuur niet stilgezeten en werd er contact gezocht met de organisatoren van de Ridderronde. In de aanloop naar de Ridderonde 2014 én een verdere samenwerking hebben we eind juli gezamenlijk de LED’s Ride georganiseerd: rijkelijk voorzien van LED-verlichting reden we vanaf Café Zuid een rit door de stad. Een bijzondere manier om onze sport en onze vereniging aan het publiek te laten zien!

 

Een week later was Trailz 043 aanwezig bij het middagprogramma van de Ridderronde om de jeugd te begeleiden op het tot sportpark omgebouwde Vrijthof. Weer een mooi stukje promotie voor Trailz 043.

 

Begin oktober vond de Kid Mountain Biking Day (KMBD) plaats: een evenement dat op initiatief van de IMBA wereldwijd wordt georganiseerd. Ondanks het regenachtige weer was er een groep enthousiaste jongens en meiden aanwezig om deel te nemen aan clinics, een puzzeltoertocht en wedstrijden. Mede dankzij de samenwerking met Raymond Beeren van Bearsports kunnen we terugkijken op een leuk evenement met potentie voor de toekomst.

 

In oktober werd ook de nieuwe Trailz 043-website gelanceerd. Gedurende de zomer werd er keihard gewerkt aan een website die beter moet aansluiten bij de eisen en wensen van onze vereniging. Het resultaat mag er wezen: alle belangrijke elementen zijn op de homepage terug te vinden. De laatste nieuwsberichten, een overzichtelijke agenda, de lidmaatschappen en natuurlijk ruimte voor sponsoren – het is allemaal in één oogopslag te vinden. Met dank aan Roger Gorissen van Finwize, die ons voor dit project enorm tegemoet is gekomen.

 

In november vond de halfjaarlijkse ledenvergadering plaats. Ook werd de vereniging in deze maand 2 MTB3-instructeurs en  en 1 MTB2-instructeur rijker (en er zal zich in het komende voorjaar nog 1 MTB3-instructeur bij dit gezelschap voegen).

December was tenslotte de maand waarin doorbraken op hoog niveau werden gerealiseerd. Het MOZL (Mountainbike Overleg Zuid Limburg) krijgt voet aan wal bij de Provincie Limburg tijdens een bijeenkomst in Wood15, en de Sint Pietersbergroute lijkt ook dichter bij haar realisatie te komen. Momenteel moeten er nog 2 hindernissen worden genomen, namelijk de formele vergunningaanvraag (die in de praktijk al zo goed als rond is) en het aanvragen van subsidie bij de Provincie. Als dit allemaal op korte termijn gerealiseerd kan worden, zou dat betekenen dat de eerste schop direct na het komende broedseizoen (naar verwachting na juli 2015) de grond in gaat!

Niet alleen een mooie terugblik dus, maar ook uitstekende vooruitzichten en een mooie toekomst voor het mountainbiken in Maastricht en omstreken. Trailz 043 - better Trails, better rides, better life!

Blijf op de hoogte middels facebook